Eduboeken

Getting Things Done - D. Allen

Getting things doneGetting things done is een actiegebaseerde managementmethode gebaseerd op het principe dat een persoon, door zijn taken vast te leggen, niet over zijn taken hoeft na te blijven denken. Op die manier wordt het hoofd vrijgemaakt van het moeten herinneren van alle taken en kan men zich concentreren op het daadwerkelijke uitvoeren van de taken.

 

Appreciative Inquiry, het basiswerk - F. Barrett, R. Fry, H. Wittockx

Appreciative InquiryAppreciative inquiry is een methode om veranderingen in organisaties te bewerkstelligen, waarbij uitgegaan wordt van de kracht die elke organisatie in zich bergt. 'Appreciative inquiry' (veelal afgekort als AI) concentreert zich niet op de problemen die zich in een organisatie voordoen, maar op de positieve ervaringen die mensen binnen de organisatie hebben. Hoe moeizaam een organisatie ook draait, er is altijd een kiem die gevoed wordt door de positieve en inspirerende momenten die mensen op hun werk ervaren.

 

Wie heeft mijn kaas gepikt? - K. Blanchard & S. Johnson

Wie heeft er mijn kaas gepiktVeranderingen gaan snel tegenwoordig, en komen vaak onverwacht. Hoe gaat u daarmee om? Ziet u een verandering als een uitdaging of wordt u erdoor verlamd? De vier personages in 'Wie heeft mijn kaas gepikt?' worden geconfronteerd met ingrijpende veranderingen; elk reageert anders als zijn kaas plotseling op is.

 

Gebruik je verstand – T. Buzan

Gebruik je verstandDe door Tony Buzan ontwikkelde denk- en geheugentechnieken (Mindmappen) zijn makkelijk aan te leren en leveren opzienbarende resultaten op. Hij beschijrft hoe wij ons volledige denkpotentieel kunnen benutten en geeft uitvoerig voorbeelden van praktische toepassingen van zijn Mind Map-techniek. Gebruik je verstand, niet alleen voor de student die zijn studiecapaciteit wil vergroten maar voor iedereen die zijn verstand effectiever en efficiënter wit gebruiken.

 

Mindmappen – T. Buzan

MindmappingMindmappen laat u kennismaken met een unieke methode waarmee u gemakkelijker dingen kunt onthouden, op briljante ideeen komen, een presentatie geven, mensen overtuigen, … Door zowel tekst als symbolen en beelden te gebruiken, worden zowel de linkerhersenhelft als de rechterhersenhelft van ons brein aangesproken.

 

Creativiteit. Hoe? Zo! – I. Byttebier

Creativiteit. Hoe?Zo!Wil je achterhalen wat creativiteit voor jou in petto heeft? Misschien wil je leren hoe je sneller op nieuwe ideeën komt. Of wil je de finesses van de brainstorm leren kennen zodat je die efficiënter kan gaan toepassen. Wil je ervaren hoe je beter de creativiteit bij anderen kan aanboren?

 

Zes denkende hoofddeksels – E. De Bono

Zes Denkende HoofddekelsAls we ons uiten, worden gevoelens, feiten, negatieve en positieve gedachten vaak vermengd. Edward De Bono heeft het denkproces opgesplitst in zes denkniveaus, voorgesteld door zes verschillende hoeden. Wit voor feiten, rood voor gevoelens, geel voor positieve gedachten, zwart voor negatieve gedachten, groen voor creatief denken en de blauwe hoed die de andere hoeden orchestreert.

 

The World is Flat. - T. Friedman

The world is flatThe World is Flat beschrijft de economische opkomst van vooral India en China en de invloed die deze opkomst heeft op de wereld. Volgens Friedman hebben verbeterde communicatiemogelijkheden en het goedkoper worden van vervoer van reizigers en goederen de wereld 'plat' gemaakt. The World is Flat biedt naast deze "bewustwording" gelardeerd met "historische" feiten ook tal van voorbeelden over hoe plat de aarde nu is.

 

Multiple Intelligences: The Theory in Practice – H. Gardner

Multiple IntelligencesIntelligentie betekent volgens Gardner: de bekwaamheid om te leren, om problemen op te lossen. Dit kan volgens hem op verschillende (dus meervoudige) manieren. Dit betekent dat je op sommige manieren meer intelligent bent dan op andere. Soorten intelligentie zijn linguïstische intelligentie, logisch/mathematische intelligentie, visueel/ruimtelijke intelligentie, muzikaal/ritmische intelligentie, lichamelijke/kinesthetische intelligentie, interpersoonlijke intelligentie, intrapersoonlijke intelligentie en natuurgerichte intelligentie.

 

Denken als Leonardo Da Vinci – M. J. Gelb

Denken als LeonardoHierin beschrijft Michael Gelb de 7 principes die Leonardo da Vinci heeft toegepast om tot al zijn uitvindingen, kunstwerken, prototypes en andere realisaties te komen. Een levenslange inspiratie voor een leven vol creativiteit.

 

De plakfactor (Made to Stick) – D. & C. Heath

De PlakfactorBelangrijke, tot in detail onderbouwde, boodschappen, worden vaak even snel vergeten als ze werden uitgesproken. Fabels en parabels daarentegen doorstaan de tand des tijds. Waarom blijven sommige ideeën 'hangen' en andere niet? In 'De plakfactor' beschrijven Chip en Dan Heath de kenmerken van ideeën met kleefkracht.

 

The Ten Faces of Innovation – T. Kelley

The ten faces of innovationTom Kelley, medestichter van Ideo, een van de meest innovatieve en creatieve design firma's ter wereld, beschrijft de 10 gezichten van innovatie of het creëren van waarde door het implementeren van nieuwe ideeën. Tom Kelley beschrijft 10 rollen die in organisaties een echte innovatiecultuur kunnen helpen creëren. Hij groepeert deze personages in 3 categorieën: De lerende rollen, de organiserende rollen en de bouwende rollen.

 

Latte Macchiato – H. Konings

Latte MacchiatoTrendwatcher Herman Konings zet enkele trends voor het volgende decennium op een rijtje onder de intrigerende noemer Latte Macchiato: L [het lokale], A [het authentieke], T [het traceerbare], T [het trouwhartige], E [het ethische], en daarnaast ook M [het meerledige], A [anticiperen], C [het convergente], C [cultainment], H [het hilarische], I [het i-motionele], A [het aanstekelijke], T [toonaangevend] en O [openheid].

 

Onze ijsberg smelt – J. Kotter & H. Rathgeber

Onze ijsberg smeltEen parabel over verandering waarin een kudde pinguins te horen krijgt dat hun ijsberg smelt. Daarbij zijn er pinguins die het geloven en op zoek gaan naar een nieuwe ijsberg maar ook pinguins die halstarrig vasthouden en ontkennen dat de ijsberg aan het smelten is. Gebaseerd op het boek 'Leading Change' van John Kotter, een van de meest toonaangevende auteurs op gebied van verandering.

 

Het Leonardo Kompas – B. Lernout

Het LeonardokompasWe zijn allen op zoek naar meer evenwicht. Dit boek is een kompas, dat de juiste richting aanwijst voor wie op zoek is naar houvast, evenwicht en kracht in een onzekere tijd. Op basis van de 7 principes van Leonardo verwerkt Bernard Lernout de meest recente inzichten over persoonlijke groei en biedt zo de lezer dat evenwicht aan.

 

SOS Taal, Vlotter vreemde talen leren - B. & L. Lernout

SOS TaalHet leren van vreemde talen loopt niet altijd van een leien dakje. Grammaticaregels, woordenlijstjes, spelfouten en vooral het tongradbrakende gestuntel van de eerste conversatie, het is allemaal soms knap lastig. S.O.S. Taal brengt een nieuwe, verfrissende aanpak die bij het leren van vreemde talen een dubbel voordeel biedt: je leert vlotter een andere taal en je traint je brein zodat het fitter wordt! S.O.S. Taal integreert tevens diverse leuke body-mind-technieken.

 

Leuker leren – B. Lernout & I. Provost

Leuker lerenEen praktijkboek voor breinvriendelijke studie wil de spontane leerhonger van het menselijke brein opnieuw aanwakkeren, door de toepassing van recente inzichten in hoe onze hersenen het liefst leren. Een praktische en waardevolle studiegids voor studerende jongeren, ouders en leerkrachten.Leuker leren biedt inzicht in leertechnieken zoals Mind Mapping, Speed Reading, Radiant Thinking en Mental Literacy, vaardigheden die stammen uit het werk van Tony Buzan, een wereldautoriteit op het gebied van Accelerated Learning.


Leukere Lessen. Mind Mapping voor docenten - B. Lernout & I. Provost

Leukere LessenEen praktische gids voor de leerkracht die dieper ingaat van Mind Mapping waarbij aan de hand van diverse voorbeelden toegelicht wordt hoe de leerkracht en leerbegeleider deze methode kan integreren in de dagelijkse praktijk van het secundair onderwijs.

 

SOS Brein - B. Lernout & I. Provost

SOS BreinSOS Brein is een lessenreeks waarin technieken worden aangeleerd om efficiënter en breinvriendelijker te studeren. Het bevat een geslaagd recept om je natuurlijke capaciteiten op een meer doeltreffende manier te onwikkelen. Zo versnel je en verbeter je jouw leerproces.

 

Ignore Everybody and 39 Other Keys to Creativity – H. Macleod

Ignore everybody40 sleutels tot meer creativiteit.

 

 

The Laws of Simplicity – J. Maeda

The laws of simplicityIn dit boek zet John Maeda met 10 wetten aan tot meer eenvoud en toont hij hoe je het overbodige kan wegnemen en de essentie toevoegen. We kunnen leren om te versimpelen zonder dat we comfort of zingeving dienen in te boeten.


De School, De Lach En De Lagg – P. Mahieu & C. Dietvorst

De school, de lach en de laggRelativerende humor draagt bij tot een positieve cultuur in de schoolomgeving, zorgt voor creativiteit en versterkt het leren. Kwetsende of negatieve humor stelt de school dan weer in staat storingen in de schoolcultuur op het spoor te komen en bespreekbaar te maken.

 

Cradle to Cradle. – B.McDonough & M. Braungart

Cradle to cradleEen visie op duurzaam ontwerp waarbij er gestreefd wordt naar volledig hergebruik van een product op het einde van zijn levensloop. Dit kan in de technosfeer waarbij onderdelen volledig opnieuw gebruikt kunnen worden of in de biosfeer waarbij ze in de natuur kunnen gegooid worden en dienen als voedsel voor flora en fauna.

 

Econoshock – G. Noels

EconoshockEr zijn 6 schokken die samen een economische superschok zullen geven: de opkomst van het Oosten, het einde van goedkope olie, de financiële crash, de demografische explosie, de technologische revolutie en de opwarming van de aarde. In het boek licht de auteur toe wat hiervan de gevolgen zijn in diverse delen van de wereld.

 

Information overload – G. Pijpers

Information OverloadDit boek helpt je om de controle te verwerven over alle informatie die dag in dag uit op je af komt. Processen en tools worden aangeboden om deze informatie te identificieren, te herinneren. Ook hoe je beter mensen rondom je kunt inschakleen om de beste informatie te bekomen. Met cases en checklijsten om het in de praktijk toe te passen.

 

Een compleet nieuw brein – D. Pink

Een compleet nieuw breinWe zijn na de informatie eeuw in de conceptuele eeuw terechtgekomen. Het is daarom van essentieel belang dat organisaties, scholen en mensen meer hun rechterbrein gebruiken met aandacht voor design, verhalen, empathie, zingeving, symfonie en integratie. Dat is wat onze economie innovatief zal maken: creatieve mensen die innovatie en differentiatie kunnen creëren.

 

Het element. Als passie en talent samenkomen - K. Robinson

Het ElementAls je in je 'element' bent, bereik je een punt waar natuurlijk talent en persoonlijke passie elkaar ontmoeten. Als mensen in 'flow' zijn, gaat alles vanzelf, voelen ze zich goed, hebben ze inspiratie en leiden ze een leven vol passie. Met tal van voorbeelden toont Sir Ken aan dat iedereen zijn talent kan vinden.

 

The guerilla art kit – K. Smith

The guerilla art kitDoor kunst achter te laten op publieke plaatsen kan je geest en gemoed van mensen positief beïnvloeden en zelfs de wereld veranderen.

 

 

The wisdom of crowds – J. Surowiecki

The wisdom of crowdsWhy the Many Are Smarter Than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies, schools and Nations. Surowiecki omschrijft dat een groep mensen collectief veel slimmer is dan het slimste individu er van mits de groep divers is.

 

De zwarte zwaan – Nassim N. Taleb

De zwarte zwaan11 september, de financeële crisis en de steile opkomst van Google of Facebook zijn enkele gebeurtenissen die niemand heeft voorspelt maar die een enorme impact hebben op de wereld. Het is als een zwarte zwaan die we plots aanschouwen terwijl we dachten dat alle zwanen wit zijn. Dit boek toont aan dat de toekomst onvoorspelbaar is en dat je je op een andere manier dient voor te bereiden.

 

All Learning is Self-Directed. – Daniel R. Tobin

All learning is self-directedSelf directed learning helpt leraars om potentiële leerdoelen te stellen en motiveert studenten door online onderwijsbronnen.

 

 

Let's Connect – J. Vermeiren

Let's connectInteressante tips hoe je effectiever en efficiënter kunt netwerken en hierbij veel plezier kunt ondervinden en toegevoegde waarde kunt creëren.

 

 

Communities of Practice: Learning, Meaning and Identity – E. Wenger

Communities of practiceCommunities of practice zijn groepen van mensen die een passie delen voor iets dat ze graag doen en die door regelmatige interacite leren om hun passie nog beter uit te oefenen.

 

 

Shackleton's way – M. Morrell & S. Capparell

Shackleton's WaySir Ernest Shackleton was een van de grootste ontdekkingsreizigers ter wereld. Toen zijn schip strandde op het ijs in Antartica, slaagde hij er in om haast 2 jaar in leven te blijven samen met een 27 koppige bemanning. Enorm veel creativiteit zoals voetbal en muziek kwamen hierbij te pas. Fantastische verhalen over een van de meest bevlogen leiders ooit.

boven


Volg je ons ook op Twitter? Edushock publiceert er dagelijks tweets over onderwijs en levenslang leren.

Edushock community met heel wat interessante discussies over toekomstig onderwijs met diverse honderden leden.

Treed toe tot de Edushock Facebook community en geniet van prachtige filmpjes over onderwijs en creativiteit.